Tuesday, March 04, 2008

Звіт про стан прав людини - 2006 р. Оприлюднено Бюро з питань демократії, прав людини і праці Державного департаменту США 6 березня 2007 року

http://kiev.usembassy.gov/files/070406_human_rights_report_2006_Ukr.htm

Жінки

Насильство щодо жінок було серйозною проблемою. Знущання у сім'ї визнано незаконним, але було поширеним. Представники правоохоронних органів часто чинили тиск на жінок, аби ті не висували звинувачень проти своїх чоловіків. За підрахунками однієї з провідних НУО, щонайменше 50% усіх жінок зазнавали фізичного або психологічного насильства в сім'ї.

За даними МВС, щороку від побоїв, завданих чоловіками, гине майже 15 тисяч жінок і близько 70% жінок потерпає від різних форм принижень і знущань у сім'ях. Згідно міністерства, лише 18% громадян знає про існування законів, спрямованих на запобігання домашньому насильству. НУО "Легітим", яка здійснює освітні програми з питань прав людини для суддів, стверджувала, що більшість суддів не знає про ухвалений у 2006 році закон про ґендерну рівність.

За повідомленням МВС, протягом перших 11 місяців звітного року до українських правоохоронних органів надійшло 70 888 скарг на домашнє насильство. За цей самий період суди ухвалили рішення щодо 67 639 справ про насильство у сім'ї. 5412 осіб отримали попередження, 52 739 було оштрафовано, 277 було засуджено до виконання громадських робіт, 8973 було засуджено до позбавлення волі.

Влада збільшила кількість діючих у країні "гарячих ліній", притулків та інших видів практичної допомоги жертвам насильства. Протягом 2005--2006 років державою відкрито шість притулків для жертв насильства у сім'ї, а також 18 кризових центрів, де надавалися різні види допомоги жінкам, які перебувають у стані душевної кризи внаслідок розлучень, загибелі сина в армії під час строкової служби або насильства у сім'ї. Відкрито також 24 центри психологічної та медичної допомоги. За законом, заклади подібного профілю мають діяти в усіх великих містах, проте ця вимога на практиці не виконувалася владою. За даними Міжнародної амністії, приватні притулки не завжди були доступні. Так, наприклад, один із київських притулків відмовився прийняти трьох жінок на тій підставі, що у них не було київської реєстрації та медичної довідки про обстеження на ВІЛ/СНІД. Насильство щодо жінок не мало належного висвітлення у ЗМІ попри намагання правозахисних організацій привернути увагу до цієї проблеми.

Закон передбачає покарання за зґвалтування, однак не містить чітких норм щодо проблеми зґвалтування одного подружжя іншим. Закон, що містить норму про заборону "примушування до вступу у статевий зв'язок матеріально залежної особи" може компенсувати цю прогалину. Згідно статистики МВС, за перші 11 місяців звітного року до міліції надійшло 868 заяв про зґвалтування або спробу зґвалтування.

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Цілком слушно, втім зовсім пропускаєтсья момент, що насилля у сімї може бути спрямовано на чоловіка. Деякі російські дослідження стверджують, що чоловіки більше від цього потерпають. Тому віктимізувати жінок у цьому аспекті не зовсім доречно, на мою думку

Допіра Михайло

11:51 PM  
Blogger Tamara said...

Абсолютно з вами згодна. На жаль, у нас ще досі домінує так звана "жіноча перспектива" у питаннях ґендерної рівності

4:48 AM  

Post a Comment

<< Home